Een deurwaarder en een incassobureau: wat is het verschil?
Enkele belangrijke verschillen:
1. De bevoegdheden
Een incassobureau heeft veel minder bevoegdheden dan een deurwaarder.
Een incassobureau heeft bijvoorbeeld geen enkele wettelijke bevoegdheid om schuldenaren te dwingen te betalen. Door middel van brieven, herhaaldelijk telefonisch contact verzoekt een incassobureau een schuldenaar om te betalen, maar beschikt eigenlijk niet over meer wettelijke bevoegdheden dan die waarover u beschikt.
Hoewel sommige incassobureaus durven dreigen met bijvoorbeeld beslaglegging op het loon, zijn ook zij genoodzaakt een deurwaarder in te schakelen wanneer de betaling uitblijft.
Een deurwaarderskantoor daarentegen heeft inzage in wettelijke registers en databanken. Zij kan een gerechtelijke procedure opstarten, dagvaardingen uitbrengen en beslagen leggen, bijvoorbeeld op goederen of zelfs op de woning van de schuldenaar. Een deurwaarderskantoor kan uw zaak van begin tot einde behandelen.
2. Een derdenrekening
De derdenrekening is een bankrekening die wordt gebruikt door personen en bedrijven die namens anderen gelden ontvangen, waaronder deurwaarders en incassobureaus. Derdenrekeningen zijn wettelijk beschermd. Dat betekent dat op derdenrekeningen geen beslag gelegd kan worden, ook niet in geval van faillissement, waardoor gewaarborgd wordt dat geïnde gelden daadwerkelijk naar de schuldeiser gaan.
Incassobureaus die schulden invorderen – dat wil zeggen de activiteit minnelijke invordering van schulden ten aanzien van consumenten uitoefenen – moeten ingeschreven zijn bij de FOD Economie en kunnen aantonen dat ze over een derdenrekening beschikken. Vooraleer u een incassobureau inschakelt adviseren wij u om na te gaan of zij daadwerkelijk is ingeschreven bij de FOD Economie en over een derdenrekening beschikt.
Deurwaarders hebben altijd een derdenrekening.
3. De kosten
De meeste incassobureau’s hanteren het “no cure, no pay” principe. Dat betekent dat u de kosten die zij maken alleen dient te betalen wanneer het kantoor daadwerkelijk overgaat tot invordering van de schuld. Meestal is dit een percentage van het verschuldigde bedrag. Deze kosten zal het incassobureau doorgaans ook aanrekenen aan de schuldenaar. Ook hier heeft de wetgever richtlijnen opgesteld waar erkende incassobureaus zich aan moeten houden bij het opstellen van de incassokosten.
De kosten van een deurwaarderskantoor liggen gedeeltelijk wettelijk vast. Bijvoorbeeld de kosten voor het uitbrengen van een dagvaarding en de kosten voor beslagen. Deze kosten zijn zowat altijd ten laste van de schuldenaar.